duminică, 19 ianuarie 2014

Lingurita zanelor-Ganoderma lucidum.

Si acum sa vedem si alt  fel de lingura- faurita  in natura,adica de Dumnezeu .Aceasta ciuperca lemnoasa,nu se poate gati-face parte din familia Ganoderma-adica este ruda cu cele care cresc pe arbori de foioase-aplanatum(adica banala iasca).Nu prea sunt obisnuit cu aceste denumiri.In copilaria mea am  umblat mult pe dealurile intre loc. Buhusi si Roman. Iarna,participam ca haitas la vanatoare,deoarece tatal meu a practicat si vanatoarea.Dar nu despre vanatoare vreau sa va povestesc ,ci despre faptul ca  atunci cand traversam paduri,foarte des am intalnit aceasta ciuperca interesanta.Deci multi dintre participantii la vanatoare se intorceau de prin desisuri cu  cate un buchet de ele.Erau foarte frumoase  parca date cu lac.Am ramas cu aceasta imagine  dar nu am uitat de ea.Valurile vietii  ne poarta tumultos,dar undeva ramane cate un sertaras  cu amintire, care se deschide la nevoie.
Tot cautand informatii despre iasca,am dat si de aceasta G.lucidum, adica stalucitoare .Facand sapaturi am aflat ca este o ciuperca  foarte apreciata la asiatici -i se mai spune reishi,si pe deasupra este medicinala-cu preparate din ea se pot trata si ameliora o multime de afectiuni.Dar nu am gasit-o nici cum prin imprejurimi,ma gandeam ca doar nu creste numai in padurile din Moldova ,  clima este la fel in toata tara.Dar  Dumnezeu mi-a indeplinit dorinta  gandita  si a crescut ciuperca aceasta chiar in apropiere unde locuiesc exact langa poteca pe care intru in padure. Am cules-o  si am observat ca are incastrata in tulpina o piatra.Vreau sa ii fac un tratament cu ceara pentru a o  conserva ,ca sa o folosesc in viitor la vreo  lucrare rustica.In orient G.lucidum se cultiva in ciupercarii.Ea se  prelucreaza si se obtin  pilule,se  adauga in cafea ,ceai,poate si cea de la noi o fi buna la ceva.Orice pas  facut in mijlocul naturii ne poate descoperi ceva interesant.Sa auzim numai de bine.


3 comentarii:

  1. Interesant, multumesc pentru informatii. O saptamana frumoasa cu multa inspiratie va doresc. Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  2. adevarat ganoderma lucidum este o ciuperca medicinala pe care o gasim si in padurile de la noi, principiile active ies in apa calda, deci ciperca este uscata ,maruntita cat sa o poti pune in imbric, fiarta 1-2 minute iar ceaiul se bea caldut(nu e obligatoriu) de obicei dupa ce iei masa.Normal ca si iasca e cunoscut Fomes fomentarius dar si ruda ei Ganoderma applanatum se cam aseamana fiind mai turtita si cu porii albi si ea foarte apreciata medicinal.De fapt sunt foarte multe ciuperci medicinale care cresc la noi in tara dar foarte putin cunoscute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de comentariu,ma bucur cand vad ca mai sunt persoane interesate de aceste lucruri.Da ,cred ca am facut un pic confuzie la cele doua ciuperci,dar cum sunt experiente personale cred ca nu-i mare bai.Cat de curand am sa incerc si ceaiul de ganoderma lucidum.Din ignoranta si din nestiinta trecem pe langa lucruri care mult ne-ar ajuta.

      Ștergere