sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Pregatirea recoltelor viitoare.

Activitatea mea de baza acum  este practicarea agriculturii.Cultura mare,cresterea animalelor,o mica parte gradinarit. In acest sezon  -de iarna- pentru a avea recolte imbelsugate,peste an, este nevoie de gunoi de grajd.Asa ii zicem noi taranii,mai noi e  compost.Locuitorii satelor ,aveau  ca un  prim rezultat al cresterii animalelor in gospodarie  gunoiul lor.(animalelor).Nu gunoiul menajer.Acesta se depozita in spatele grajdiului la intr-o stiva care crestea in fiecare zi cate un pic in functie de cate capete de animale avea  gospodaria.Toata iarna gospodarul il tansporta pe teren cu sania cu caru, apoi tractorul in functie de posibilitati.Indeosebi se aveau in vedere terenurile unde se cultiva cartoful pentru ca el avea nevoie de mai multi nutrienti pentru a se dezvolta.Asa  prin  rotatie el ajungea ca la 3 - 4 ani sa ingrase cu gunoi toate terenurile sale.Si acum chiar daca folosim Ingrasaminte  azotoase sau complexe ,este diferenta de recolta intre terenurile gunoite cu gunoi de grajd si cele negunoite.Din obisnuinta si din dorinta de a avea recolte mari folosim si ingrasaminte chimice.Dar  e bine sa stim a produce si folosi si acest  gunoi natural care se poate produce doar daca cestem animale in gospodarie.Va doresc spor la treaba si sa iubim animalele.

4 comentarii:

  1. Buna! Si spor la postat!
    No, nu prea-i tot una: unu-i una, altu-i altaceva , nu la gunoiul de grajd i se zice compost.
    Sigur ca in gospoadariile taranesti se puneau in acelasi loc atat ce se scotea din grajd cat si resturile vegetale din gospodarie, se depozita in fundul curtii si, asa cum zici, se punea pe camp sau pe gradina cand era "dobit", dar atunci nu se inventase , inca, azotatul si superfosfatul. Cand omu' a vazut ca-i mai usor sa puna chimicale nu s-a gandit ca usorul aduce cu el si niscai necaz, asa ca, iata, dupa 50 de ani ne-am intors si iarasi nu mai folosim azotati. Nu de alta, dar ne-o desfiintat combinatele chimice :(
    No, Mircea, oare chiar stim ce e bine si ce e rau? Dac-ar fi asa ar trebui sa "stingem lumina" si sa dormim.
    Scuze ca vorbesc ase ardeleneste, tocmai am citit o postare si m-am molipsit :)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt.comentariu.Generatia asta moderna ,cum vrem noi sa ne autodefinim,trebuie sa inventam iarasi mersul pe jos si roata.Ce era ceva normal pentru ei-mosii nostri ,ni se pare senzational si original pentru noi.E bine sa ne intoarcem la simplitate,pt ca atunci am scapa de bolile astea moderne(agitatie,stres etc)Orisicum -mranita sau compostul face acelasi lucru buneste pamantul.Multumesc pt completare si va mai astept in vizita.O seara buna va doresc.

      Ștergere
  2. Am zis ceva si la prima postare a ta, n u stiu daca blogul iti arata , acum ma uit sa vad.
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu imi arata blogul decat daca dau la blogger si dau cam rar.Va multumesc ,si data viitoare cand treceti pe la Ilia sa stigati mai tare.Si dvs .aveti o gradina frumoasa.O duminica placuta va doresc si eu.

    RăspundețiȘtergere