vineri, 25 februarie 2011

O iesire din toamna.

 Nu trebuie s-a treaca o saptamina si s-a nu mergem la padure macar duminica cind e mai liber si avem timp.Obisnuesc sa merg sa iau apa de la un izvor din padure si cu ocazia asta mai fotografiez  ce mi se pare mai interesant.Am gasit un mesteacan cazut pe care a crescut un grup de ciuperci .Oare aceasta iasca o fi cea aratata pe Net care poate fi folosita in unele tratamente?Apoi am intilnit acest grup de fagi  unde era jir pe jos.Jirul-fructul fagului este foarte apreciat de catre porcii mistreti alaturi de ghinda.Aceste fructe de padure se pot consuma si de catre om dar prajite pe plita.Jirul este mai gustos,dar ghinda e amara.Din jir se obtine si ulei comestibil.



Pe niste plopi uscati am gasit iasca .Iasca in timpul cind nu erau chibrituri se folosea la aprins focul.La aprindere se folosea amnarul .Iasca se fierbea, se punea la uscat apoi se scamosa si rezulta un produs foarte inflamabil.Din iasca se mai fac si niste sepci foarte frumoase si taiata in suvite subtiri se poate folosi la oprit singerarea  in caz de ranire.Cea mai de calitate iasca este cea care creste pe fag.Unde sint izvoare in padure se fac si balti  si noroaie care sint foarte apreciate de porcii mistreti pentru scalda.In aceasat zona este o plantatie de brazi .Dupa scalda ,porcilor mistreti le place sa se frece de copaci si sa le roada coaja.Acest brad este ranit de catre coltii lor si este plin de rasina.Si rasina are multiple intrebuintari.Acum iarna se poate culege cetina si se face un ceai -ceai siberian din ace de brad.Cu ajutorul crengilor uscate se poate aprinde usor focul.

Acesti brazi au in jur la 40de ani mi-a spus padurarul care a participat la plantarea si ingrijirea lor.


Pentru cioplit am luat lemn de paducel si lemn de corcodus care creste din abundenta pe aici.Acum ca sa mai uscat am zis sa incerc sa cioplesc ceva si uite cea iesit.
 Aceasta este lingura  cu lingurita -din lemn de paducel -35  cm.Paducelul are un lemn placut la cioplit ,destul de tare care creste contorsionat .Unde se vad puncte sint locurile unde au fost spinii.Dupa ce am slefuit-o parca e de os.Paducelul  are multiple intrebuintari Scoarta,florile cu frunze si fructele se folosesc pentru tratarea unor afectiuni .Lemnul este dur  si se folosea la resteie pentru juguri la vaci.si colti la grebla.Pentru confectionarea greblei am sa folosesc din lemnul ramas. Bineinteles am analizat si aroma esentei sale care se poate incerca mai bine mirosind gavanul.      Lingurita.
                                                            Lingura.
 Lingura din lemn de corcodus.-25 cm.Se poate minca cu ea.De altfel ,de cind am inceput sa cioplesc  maninc numai cu lingura de lemn.Este confectionata de mine si e de salcim.Aceasta este din creanga de catre virf de la un corcodus cazut iarna trecuta.Si corcodusul este folositor.El face fructele la inceputul verii ,care erau foarte apreciate de noi cind eram copii de ne sterpezeau dintii.Din corcoduse se poate face compot,gem,cu ele crude se poate acri ciorba.Ce mai ,un produs ecologic care se folosea de catre gospodine[ inainte ],cind nu se gaseau atitea ca acuma.                  Fata.
                                                 Spate.
                                             Amindoua.
 .                                                Cam atit.

5 comentarii: