luni, 24 februarie 2014

Lingura de cires

Lemnul preferat pana acum  la cioplit este de cires.Are culoare faina ,se ciopleste usor si nu crapa .Aici am executat o lingura  potrivita din tulpina de cires tanar  si pe coada am lasat un pic de coaja.Este usurica de nici n-o simti in mana.Este un lemn luat direct din stiva de lemne,nu e unul special ales de pe la padure.Cat de curand si ciresul ne va incanta cu splendoarea lui cand va inflori.De la distanta putem observa padurea de cires parca ar fi o poiana ninsa.Dar ca sa o vedem trebuie sa o cautam  Apoi ciresul ne va incanta cu fructele sale .Dar cel mai apreciate  zic eu din care iese  o dulceata fantastica sunt ciresele amare.Ele sunt salbatice deci trebuie cautate la padure.Vara la umbra cu o apa rece si o farfuriuta de dulceata de cirese amare  e ceva de vis.Daca culegem  cirese salbatice dulci pentru a da gust amar dulcetii se adauga 2-3 fire de pelin la fiert.Iasa excelent.Spor la plimbat si vazut.



6 comentarii:

  1. Buna seara. Cine are, are, socrul meu a adus acum vreo 8 ani 2 puieti de cires amar din padure si pentru ca nu avea unde sa-i puna mi i-a dat mie.
    Acum troneaza falnici( cu coroanele putin rarite) in gradina mea.
    Anu l trecut au facut o gramada de cirese si bine-nteles ca sotia le-a transformat in dulceata, chinul insa a fost al meu ca sunt foarte marunte si mai greu de cules decat cele obisnuite. Lingura-i superba, cred ca din toate de pana acum aceasta -mi place cel mai mult sau, coaja de pe coada ii da un farmec aparte, completat de distinctia inelelor din cupa. O seara frumoasa si-o saptamana cu bucurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand spun cirese amare...imi zboara gandul direct la acel borcan de gem ! Sunt excelente,niste fructe deosebite,cu cu o cultura aparte de restul fructelor ! Cat despre lemul de cires,de la mine un 10 + cu felicitari,este un lemn usor de sculptat sau de cioplit,chiar si la 1 an de zile dupa ce a fost cioplit,inca emana mirosul magic ! Iar despre obiectele din lemn de cires,eu zic sa-i dam bataie la mestereli,cum spune domnul Florea,asa ca spor la munca stimati domni si ...postati !

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa lingura din cires,intradevar lemnul de cires se lucreaza usor.Am o bucata de cires,dintr-o craca cazuta acum 2 ani la un nene in curte,si am de gand sa fac un caval,sper sa-mi iasa,din pacate eu aici cires nu am,dar ma pot bucura de esente precum fag,stejar,carpen,corn,si nuc.Dupa mine,arta cioplitului lingurilor si nu numai,este una cu totul aparte,ma bucur sa vad ca suntem destui preocupati de aceasta arta.Ma bucur ca putem lasa ceva in urma noastra,lucruri,semne,si exemple,ce nimeni si nimic nu le poate inlocui !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesant treaba cu cavalul sa ne arati si noua nu se stie de unde sare iepurele .Chiar ar fi interesant de cioplit un fluier,dar trebuie sa si invatam sa cantam ,si basca mai trebuiesc si niste oi.

      Ștergere
    2. Fluierul in sinea lui,nu este greu de facut,dar !! Intotdeauna exista un dar,secretul consta in acea bucata de lemn ce vine introdus in capatul fluierului.Ca instrumente,cant la chitara,muzicuta,si am incercat si fluier,nu e greu,ambitie sa ai.O sa postez pe blog,fazele executiei unui caval,dar pana atunci va las sa studiati materialul gasit pe youtube.http://casadincopac.wordpress.com/2013/06/07/cum-se-face-un-fluier-din-lemn-de-salcie/ Vizionare placuta si o saptamana buna va urez !

      Ștergere