Ienuparul este un arbust de culoare vesnic verde care apartine familiei rasinoaselor.Se mai numeste jneapan ienibahar si multe alte denumiri locale,vreo 100.Deci banalele boabe de ienibahar care le adaugam noi la caltabosi si sangereti cand taiem porcul sunt crescute pe acest copacel.Creste in zona de deal si de munte pana la altitudini mari,face trecerea de la zonele cultivate si apoi parasite,pasuni si apoi semianpadurite.Dispare dupa ce locul sa impadurit deci ii plac locurile deschise in bataia vantului si in arsita soarelui.Il intalnesc des pe coclaurile pe unde umblu si deci m-am imprietenit foarte tare cu el.Transplantat de mic copil cu mult pamant la radacina este bun si de pom ornamental.Intalnindu-ma cu el am zis sa aflu si alte intrebuintari in afara de consum alimentar.Mi-a oferit gratis deci fructe,ramurele ,ace, coaja si aschii cate am vrut.Din tufe uscate la incendii accidentale se pot alege araci.Pune doar o conditie,ma mai inteapa din cand sa nu zic ca e asa umil,ca plata pentru ce am luat.Cand infloreste este plin de niste floricele mici ca niste conuri minuscule care se scutura in bataia vatului sau cand este scuturat se formeaza un norisor de polen galben.Fructele sunt rotunde la inceput verzi si apoi la coacere negre albastrui.Se culeg din luna august pana tarziu in iarna cand mai avem acces la ele.Eu le recoltez cand culeg si murele si am cules si verzi ca au si atunci aroma puternica.Datorita acelor dese si intepatoare se culeg greu cu mana,dar se pot scutura sau bate si colectate pe o folie sau deasupra unui cos larg,apoi se aleg de impuritati si fructe stricate.Se usuca bine langa o sursa de caldura si apoi le putem pastra in cutii de tabla sau in borcane de sticla inchise pentru a nu se pierde din aroma daca nu le folosim o perioada.Ramurele mici si acele se pot recolta primavara in lunile aprilie-iunie.Din tulpini uscate se pot face aschii care se pot folosi printre lemnele de gratar sa dea o aroma aparte gratarului.
Daca tot am cules sau vom culege ienupar atunci sa-l si folosim.
ULEI DE IENUPAR-Ingrediente:1 lingura boabe de ienupar,1 lingura muguri de ienupar,1 lingurita frunze de rozmarin,1 lingura flori de lavanda,200 ml ulei de masline. Preparare-se pun ingredientele intr-o sticla de culoare deschisa si se scutura zilnic.Dupa 3-4 saptamani se strecoara, se pastreaza in sticla de culoare inchisa.Se recomanda la frictionarea membrelor atinse de reumatism si pentru stimularea circulatiei periferice.O baie de abur in care se pun cateva picaturi de ulei de ienupar calmeaza bronsita si infectiile pulmonare.
CURA CU BOABE DE IENUPAR A LUI SEBASTIAN KNEIPP.
Se incepe cura prin a se lua in prima zi -4 boabe,apoi se creste doza zilnic cu cate o boaba 5,6,7,8 pana se ajunge la 15 boabe cand se administrea boabelor incepe sa scada tot cu o boaba pe zi 14,13,12 ...pana se ajunge din nou la 4.Pe parcursul curei nu se consuma carne si se reduce consumul de prajeli alimente conservate.De asemenea se reduce consumul de alcool si cafea.Se tine un pic regim.Boabele de ienupar se consuma intotdeauna pe stomacul gol.Aceasta cura e buna pentru detoxifierea organismului deci a ameliorarii poate a multor boli.Mie imi plac si mananc totdeauna cand merg pe deal sau le port prin buzunare.Se pot aproviziona din majoritatea magazinelor sub forma de boabe la plic sub denumirea de ienibahar,dar un pic de aventura nu strica deci hai la cules.
ATENTIE-Am inteles aici de pe net ca ar fi si niscaiva specii necomestibile deci otravitoare,inainte de a culege sa ne pregatim bine pentru a nu ne face rau cu mana noastra.Spor la cules ca inca mai este vreme.
Ienibahar NU este același lucru cu ienupar.
RăspundețiȘtergereIenibahar creste numai in anumite zone climatice, provine din Jamaica si nu are cum sa crească in romania.
Ienibahar NU este același lucru cu ienupar.
RăspundețiȘtergereIenibahar creste numai in anumite zone climatice, provine din Jamaica si nu are cum sa crească in romania.