marți, 7 august 2012

Murul -Rubus Fructicosus

 Murul este un arbust  foarte raspindit in zona de deal .Creste sub forma de  lujeri tiritori - cataratori cu multi spini.Este folosit ca planta medicinala , iar fructele ca aliment.Murul este apreciat ca remediu natural in diferite afectiuni datorita proprietatilor de antidiareic,astringent si antiseptic.Eu l-am folosit la ceaiul contra reumatismului.Frunzele de mur au proprietati dezinfectante,moderind secretiile si impiedicand formarea microbilor,fructele  consumate functioneaza ca laxative,nutritive,depurative imbunatatind acuitatea vizuala.Am mai aflat ca  lujerii tineri si fragezi se pot folosi in prepararea unor mancaruri.
 Din mure se poate prepara:dulceata,jeleu,sirop si cite altele.Vinul de mure trebuie consumat cu moderatie deoarece poate provoca imbolnavirea inimii.Deci, acum este sezonul culesului murelor si nu trebuie ratat ca mai dureaza cam doua saptamini  si trece.El este prieten bun cu drumetul si il" trage de mineca "ca sa ii guste fructele.
 Si eu am preparat un jeleu foarte delicios astfel: doua  kg de mure bine coapte le-am fiert cu un litru de apa  20 de minute.Apoi am separat zeama rezultata   -1,700 l si am adaugat  1,7 kg de zahar si am mai fiert  inca 20 min.Am pregatit niste sticle mici de la sucurile  tedi si am pus jeleul apoi sub o patura 24 de ore la dust.Dupa asta poti sa intorci sticla cu gura in jos fara dop ca nu mai curge.Spor la treaba.





3 comentarii:

  1. Eu le culeg coapte fac si sirop, pun si la congelator.
    Mama mi-a facut o prajitura cu crema de mure de la congelator(culese anul trecut)dar am crezut ca-s de anu asta ca uitasem de alea.Se pastreaza bine, asemenea afinelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In prima faza si eu am vrut sa fac sirop ,dar trebuie la 2 kg de mure cred vreo trei litri de apa si apoi vreo 2,5 kg de zahar.Mai am vreme.Fac o completare: murele care ramin de la jeleu nu se arunca ci se amesteca cu vreo trei kg de mure proaspete ,se adauga zahar si alte prafuri cit trebuie si se face dulceata.La jeleu mai trebuie zema de la o lamiie sau un plic de sare de lamiie cind e pe gata , fiert.

      Ștergere
  2. Murele sunt nemaipomenite. Atat ca ma enerveaza samburii in gemuri, ideea cu jeleul e deci cu atat mai interesanta. Si eu abia astept sa ies la cules, am o zona intinsa pe deal unde cresc rugi de muri.
    Ceaiul de frunze de mur si zmeur, de fapt o fiertura mai mai putin concentrata, e printre cel mai bune alimente de supravietuire in lipsa de altceva. Bine, e vorba de murul de camp dar cred ca are acelasi efect si murul tarator. Nu trebuie sa cautam tot felul de rogodele, solutia e sub nasul nostru. Mi-a afirmat asta un cercetator, eu o tot dadeam in discutie cu tot felul de balarii dar el mi-a simplificat totul.

    RăspundețiȘtergere