marți, 21 august 2012
La adunat-ep.2
Bineinteles ca dupa ce am cosit lucerna trebuie sa o si adun.De obicei primavara nu se poate duce direct in fanar ci trebuie asezata pe pari in tarina(prepelegi).Operatiunea se executa la prinz cu ajutorul furcoaielor,si a cite unui prieten si noi membrii de familie.Sa stiti ca majoritatea oamenilor fug de agricultura pentru ca este foarte greu,se lucra in caldura si aduce cistig putin.Basca cheltuiala si amortizarea investitiilor dupa 6 luni sau un an.Ei da ce sai faci trebuie sa ne ocupam cu ceva si sa nu ne tot plingem,ca bunicii nostri au muncit mai mult si mai greu si totul manual.Am ajuns un popor de consumatori,foarte putini mai produc si acestia nu au unde sa-si desfaca marfa ,cica nu e competitiva si cite alte chichite.E mai comod sa mergem la SuperMarket sa cumparam decit sa dam noi cu sapa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dle Florica, vazand zona in care locuiti, zona binecuvantata de Dumnezeu, imi permit sa postez scrisoarea unui strain.
RăspundețiȘtergere“Buna ziua,
Numele meu este Philippe Coupe. Sunt belgian si mi-au trebuit 50 de ani pentru a putea scrie aceasta scrisoare. Traiesc in sfarsit, pe un pamant care isi merita numele, care pe aceasta planeta unica. Traiesc, in sfarsit, inconjurat de copaci, de apa curgatoare, pasuni multicolore, de pasari cantatoare si pot auzi vantul. Autostrazile din Belgia se pot vedea de pe Luna pe timp de noapte, de aici vad in sfarsit stelele… Din toamna trecuta, pot gazdui vreo 20 de persoane, am montat un tepee, un gest de simpatie fata de acest popor nobil. Trebuie sa beneficieze si altii de aceasta oaza de pace. Va invit deci la Malin pentru a gusta la farniente, a face zazen, a culege flori care vindeca, a citi, a desena sau a merge la plimbare. Si sa profitam de acest cadru pentru a creste spiritual: sa invatam gradinaritul respectand pamantul, sa descoperim plantele, sa fabricam lucruri ieftine si interesante... si sa ne descoperim fetele necunoscute ale oamenilor care pot fi simpatice“
Dle Florica, intr-adevar ca lumea fuge de agricultura si ma doare inima cand vad terenuri “cultivate” cu balarii. Acum nu stiu pe cine sa condamn; pe cei care strigau: “Vrem pamant!” sau pe cel care dixit "Proprietatea este un moft."
Din 1949 si pana in 1962 taranii au fost colectivizati; din 1991 si pana in 2005 i-a decolectivizat. Au fost batuti pentru a se inscrie “benevol” in colectiv si cand sa se “pricopseasca” au ajuns mai rau decat la inceput. Jaf la drumul mare – distrugerea avutiei oamenilor care au fost napastuiti. S-a furat tot ce s-a putut: caramizi, tigle, tractoare, pompe de apa, tevi de irigatii, etc. Aceste organizatii agricole trebuiau sa fi fost transformate in societati pe actiuni dupa reconstituirea proprietatii fiecaruia, iar care doreau sa ia numai cota parte profit puteau sa stea acasa, iar cine vroia sa ia mai mult sa munceasca ca salariat.
“Mulţumirea este comoara cea mai de preţ a omului!”
A face agricultura in Romania a devenit mai mult un execitiu de supravietuire decat o activitate profitabila. Pamantul nu va invata niciodata sa te asculte daca profitul gras este singurul motiv pentru care vrei sa il exploatezi.
Romania are circa 15 milioane de hectare de teren arabil din care circa 3 milioane de hectare de teren agicol sunt neutilizate. Suprafata de teren arabil detinuta de catre investitorii straini in Romania se ridica la peste 709.000 de hectare. Romania este pe locul 1 in Europa la teren arabil detinut de straini. “Nu ne vindem tara!”… sloganul din 1990.
P.S.
Belgianului Philippe Coupe pentru un curs de permacultura care dureaza doua saptamani, toti cei interesati platesc 300 de euro si in loc sa se odihneasca dau toata ziua cu sapa.
In emisiunea -Viata Satului de duminica s-a afirmat ca au fost instrainate 1 milion de ha.de pamant.S-a spus ca in Olanda de ex.1 ha de pamant costa aprox.100 mii euro.Aici la noi, strainii pot cumpara pamint pentru ca au putere de cumparare ,il cumpara de la oameni in varsta si de la cei care locuiesc la oras si nu il trebuie.Taranii s-au imputinat,mai lucra doar cei care au lucrat si in CAP,si putini ca noi.Din 95 incoace au inceput desfiintarea FNC-urilor,fermelor de animale, pamantul sa faramitat in parcele si bucatele.La fel si abatoarele ,sau modernizat european si nu mai achizitioneaza animale de la tarani.Deci ce sa mai faca bietul om cu marfa lui,o mai da pe la ciujeri(afaceristi cu animale),si o mai vinde prin imprejurimi.Asa se imputineaza nr .de animale, si terenul se salbaticeste.Stainii care vin la noi poate gasesc o liniste care la ei nu mai este,dar sunt putini.Cu timpul si la noi se vor aseza lucrurile si o sa fie apreciata munca agricola.
RăspundețiȘtergere