vineri, 11 aprilie 2014

De trei ori primavara si linguri din lemn de liliac

 In exuberanta asta a inceputului de vara am gatat doua linguri de mancat din lemn de liliac ,scumpie cum ii mai zic ardelenii.Cea bondoaca are 19 cm cu caus de  6/5 cm iar cea mai lunga are 23 cm cu caus de 6,5/4,5 cm.Lemnul l-am gasit in gradina, la bunica sotiei mele care a plecat dinte noi anii trecuti.A stat pe pamant un an de zile .Din acea creanga am scos trei butucei.Din primul butucel am scos astea doua linguriLemnul este foarte deosebit.La cioplit are o aroma diafana de floare de liliac.Dar crapa foarte repede cand este lasat la aer  pt a putea fi cioplit,Iara am dat de un lemn care se ciopleste cum vrea el nu cum vreau eu.
Lemnul de liliac este un lemn tare  poate chiar dur,extrem de rezistent dupa prelucrare.Se slefuieste foarte bine  si devine foarte fin.Se pot scoate lucrari foarte fine ,dupa imaginatia fiecaruia. Deci ,multumesc lui Dumnezeu ca am mai aflat un mic secret din marea taina a naturii, Sale.

Si  acum vreau sa va arat doua plante folositoare  ,comestibile si medicinale:hameiul si racovina..Hameiul l-am cunoscut si consumat din copilarie.De la hamei se consuma lastarii fragezi  aprox 25-3o cm,cei mai grosi fara frunze si varf. Cei subtiri sunt amari si au miros specific.Se pot prepara ca si spanacul(scazut).Dar  anul acesta am zis si am incercat sa il consum si in salata.Se curata se taie marunt  in adaos cu untisor ,usturoi verde, frunze de papadie fragede,  frunze de patrunjel cu un pic de otet de mere,ulei de masline si sare.Bineinteles  ca  si  garnitura   langa  o fasole  prajita cu ceapa ca  acum e post. Si ca piesa de rezistenta , am aflat de  planta numita racovina sau racoina care creste prin porumb si prin grau ,ca se poate consuma.Poate toti o stim ca si buruiana.Eu acum o consum in salate si o mananc cu placere asa ca pe macris sau frunzele de fag,diferenta -nu e acra.Poate nu e placuta la primul gust dar apoi te obisnuiesti.Este zemoasa si frageda,si are o  savoare deosebita.
Acum ,primavara mai ales putem gasi  o sumedenie de plante  salbatice care sunt comestibile.Amintesc:papadia ,stirul,lucerna , loboda salbatica,frunzele de sfecla si altele.Incercati si spuneti-mi si mie.Deabia astept.Cautati aci pe net -IERBURI UITATE- si o sa va mirati intradevar.Spor.

5 comentarii:

  1. Deci pana la urma nici o esenta de lemn nu trebuie sa o ratam.Interesanta abordarea lemnului de liliac,ca orice esenta de lemn ,,parfumat,, in mod special visinul,ciresul,piersicul,cred ca si liliacul are un iz aparte,chiar daca este uscat,predomina! Ca sfat despre conservarea lemnului verde,pot sa va indrum spre o practica usoara ce o aplic personal si chiar are rezultate.De obicei cand aleg o bucata de lemn pentru cioplit si este verde,il tai la lungimea dorita si aplic vopsea pe capete ( secret aflat de la un sculptor de biserici ).Testati pe o bucata de lemn,aplicati vopseaua si lasati-l undeva la umbra si cat mai putin soare,uscarea trebuie facuta progresiv,nu brusca,si pe putin 6-8 luni il lasati la uscat. Optional puteti folosi si ceara de albine! Cat despre proaspetele verzituri oferite de natura,sa ne bucuram la maxim,intradevar un bol cu salata de cruditati si ceva ulei de masline,un adevarat deliciu,inlocuiesc cu brio alte mancaruri.Noi folosim la salata de primavara sare marina,ulei de masline (cautam sa luam cat mai virgin) si otet balsamic! Spor la treaba,calm si pasiune !

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase piese dar ce m-a surprins a fost lemnul, nu credeam ca din liliac pot iesi asemenea bijuterii, dar cred ca am multe de invatat si noroc ca esti un profesor bun, multumesc. Cat despre verdeturi, nu pot spune decat ca va trebui sa le incerc,Racovina sau scanteiuta cum ii zice la mine este considerata o buruiana foarte periculoasa in special in lanurile de cereale dar in acelasi timp ajuta la detoxifierea organismului.
    O zi minunata de Florii cu liniste si armonie sufleteasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. In primul rand va felicit pentru postarile foarte interesante si foarte diferite. Noi si noi subiecte! Si acum o intrebare directa pragmatica: doresc sa comand de la dvs. 20 de linguri si 20 de lingurite. Imi permit? Cat costa? va multumesc. mult spor la lucru! covacicris@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Va salut si eu si va multumesc de apreciere.Va comunic mai indelete pe I-mail.

    RăspundețiȘtergere