vineri, 16 noiembrie 2012

Papalau-Psysalis alkekengi

 Oricare dintre noi care  iese la padure a intalnit aceasta planta  numita papalau.De mic am stiut de ea dar nu i-am cunoscut denumirea si proprietatile.Vazand-o cu fructul rosu a fost ca o atentionare de a nu o consuma.Am gustat din fructul ei, este acrisor ,dar cu frica. Aici pe net am aflat ca e comestibila si trebuie consumata in cantitati moderate,alina ficatul,tusea si bronsitele.Infuzia de frunze este buna in tratarea gutei,litiazei si reumatismului.Compresele cu planta trateaza furunculoza, abcesele,durerile reumatismale eritemele si afectiuni ale pielii.Fructele se mai pot folosi la dulceturi atat simple cat si combinate cu alte fructe.
 Asa arata pulpa fructului care este acoperit cu o pielita portocalie care nu se decoloreaza in timp.Ea se mai poate folosi si la niscaiva aranjamente florale.Seamana cu un lampion chinezesc.Se poate si cultiva pentru a decora gradina cu frumusetea ei Se cultiva si in ghivece.Ce mai,este o planta foarte placuta si interesanta.Eu totusi pentru folosire, recomand consultarea unui specialist in tratamente cu plante.Deci inca un motiv de a iesi in natura si a cauta roadele ei.


Un comentariu:

  1. E bine ca ai scris despre papalau ( in unele parti i se mai spune si Cireasa evreului), e tare simpatica planta asta cu "lampioane chinezesti". Japonezii, printre popoarele cele mai curate din lume, cultiva papalaul precum cultivam noi rosiile.
    Un amic de-al meu de la ICAS pune borcane de fructe de papalau cu zahar pentru iarna. Mie personal nu-mi prea place gustul, e acrisor-amarui si are multe seminte. Dar imi creste in spatele gradinii si-l protejez de la taiere pentru ca-mi place cum arata. Se inmulteste in fiecare an prin semintele din fructele cazute. Deci daca vreti sa-l aveti in curte luati fructele coapte bine si le aruncati prin gradina. Stiu ca toata planta e toxica inafara de fructe. Nu stiu gradul de toxicitate al plantei, probabil ceva ca la plantele de rosii, deci nu de speriat dat clar ca nu se poate manca si altceva de la papalau.

    RăspundețiȘtergere