marți, 12 iulie 2011

Porumbul-Zea mays

 Odata cu sosirea verii,incetul cu incetul bogatia pamintului si a naturii se revarsa din toate partile si ne incinta  simturile Avind contact in fiecare zi cu unele culturi de plante m-am gindit s-a aflu mai multe despre porumb care s-a dezvoltat foarte frumos pina acum in regiunea noastra,chiar daca am avut o primavara  secetoasa.Aici sint eu cu catelul meu Wily linga o parcela mica in gradina.De la porumb se pot folosi :matasea,boabele intregi sau sub forma de faina, ciocalaii uscati transformati prin ardere in cenusa,in scopuri terapeutice.Pentu a afla mai multe despre scopul medicinal al plantei cititi nr.685 al Revistei Formula As,unde este bine detaliata fiecare intrebuintare.Oamenii satelor in vechime, foloseau cenusa de ciocalai la albitul tesaturilor de in si cinepa -asa zisa lesie.Lesia se mai folosea la obtinerea unei bai terapeutice pentru tratarea riiei.Cocenii si ciocalaii uscati,se mai pot folosi pentru afumarea slaninei de porc-iarna in gospodarie.Boabele de porumb in lapte  sint o buna momeala pentru crap,platica, caras, clean.La fel si mamaliga.Din spic se poate face plute de pescuit foarte bune si usoare.Sa nu uitam de delicioasa mamaliga ironizata pe nedrept,cit de buna e cu un peste proaspat prajit cu mujdei de usturoi.Din spic in timpul infloririi se poate colecta polen.Planta intreaga  se poate folosi -verde pentru obtinerea silozului  ,cit si sub forma de coceni   in hrana rumegatoarelor mai ales a  vacilor.Boabele si faina se folosesc sub forma de concentrate in hrana tuturor animalelor .Din boabe se mai obtine-amidon,ulei si alcoolCit de bun e porumbul in lapte-fiert sau copt pe jar frecat cu sare.Mamaliga este recomandata si in
curele de slabire pentru ca te saturi repede si nu are multe calorii.Cred ca porumbul este planta  cea mai apreciata  de romani ca o planta adoptata (din America),dupa cartof.

2 comentarii:

  1. Fain porumb ! Dar si catelul :)) ! Si mie imi place mult porumbul fiert iar acum ca s-a facut 0.7 lei bucata ne permitem sa cumparam. Tin minte cand eram copii , bunica cocea porumb pe jar si era tare bun , dar mai facea ceva iarna din boabele de porumb smicurate de pe stiulete - un fel de zama dulce cu zahar si il fierbea mult de era si putin vascos.Iar noi copiii ne adunam pe langa soba si ... bagam !

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, porumbul a devenit indispensabil omului. Aliment dar si principal furaj. Si cate si mai cate pe care le-ai enumerat mai sus. Stiu ca ai avut primavara secetoasa, ma bucur ca porumbul tau nu a avut de suferit si s-a dezvoltat asa frumos.

    RăspundețiȘtergere