luni, 14 martie 2011

Aer de primavara

Duminica dupa amiaza am fost un pic la padure pentru vedea ce schimbari s-au mai petrecut.La Ilia a fost  +18 . grade   Am mers tot in locul   numit Coltul Pietrii .Dupa parcurgerea   a vreo 300 m,m-am intilnit cu 4 caprioare ,3 femele si un mascul.Am reusit sa fotografiez doar doua si asta a fost cea mai reusita ,pentru ca m-au simtit  si au tulit-o la fuga.Caprioarele au fost mai departe de mine ,dar am folosit butonul de apropiere al  imaginii.

Rodul pamintului ,creste in paduri ,locuri umede,ii place semiumbra .Seamana la frunza cu stevia dar ea nu creste in padure.A nu se consuma frunza  ,produce un fel de arsura in gura ,am simtit-o pe pielea mea ca am gustat-o.Am citit apoi si pe net.Este si planta medicinala.
Frumoasa viorea. 
Aici am gasit un loc unde creste leurda din abundenta.Leurda are  gust de usturoi. Se poate consuma ca adaos in salate si in diferite mincaruri.Este o poiana  plina  cit vezi cu ochii.Nu trebuie ratata ca  este o trufanda de primavara si nu costa nici un ban.Deabia acum a inceput sa creasca ,inca nu s-a topit toata zapada.
Am gasit si un paltin de la care am incercat sa colectez un pic de seva.De la doua crestaturi mici am reusit s-a colectez in 50 de minute cam 60 ml.Am incercat si la jugastru care este din aceeasi familie cu paltinul si la el curge seva .Acesti arbori fac parte din familia artarului..Si carpenul a inceput sa traga seva.Mai trebuie insistat ca deabia e la inceput aceastra activitate.
Citeva ciuperci care le-am aratat si in alta postare.
Si acum citeva linguri.Asta este din lemn de frasin.Si el e folositor omului.Noi folosim vara coaja de frasin in apa de baut la pui, ca medicament.Dupa ce adaugi  coaja in apa se coloreaza in gri.
Asta de deasupra este din lemn de piersic,si cea de jos este lingurita din lemn de maces.Nu mai detaliez la ce e bun  fiecare arbore sau arbust.Lemnul de maces este foarte tare si se ciopleste greu dupa ce sa uscat.Am mai aflat ca din radacina sa se confectioneaza si pipe ,este rezistent la foc.Urmatoarea poza e cu toate trei lingurile,piersic ,maces si frasin.
Am cules si o portie buna de urzici pentru ca in locurile insorite au inceput sa creasca.Momentan sint cam mici dar peste o saptamana or fi numai bune de cules ca vor mai creste.Nu le ratati nici pe acestea ca sint un depozit puternic de vitamine si metale.Nu le-am mai fotografiat ca mi s-a descarcat acumulatorul la aparat.Culesul urzicilor ca si consumul lor nu ne va aduce decit foloase.La cules vom face o groaza de genoflexiuni ,vom sta si in genunchi ,sport curat fara voie.Urzicaturile la miini sint bune pentru tratarea reumatismului,apoi consumul lor ne va ajuta la revigorarea organismului  si la detoxifierea lui dupa iarna lunga.Plus o economie la buget pentru ca inlocuim spanacul de la piata.Va mai las si pe voi sa gasiti si sa aflati cite foloase aduce o iesire la padure sau pe marginea unui riu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu