marți, 19 octombrie 2010

octombrie-luna maceselor

In 14 octombrie,m-am gindit sa dau o fuga pina pe dealul satului Sirbi la o tura de cules de macese.Am ochit vreo doua tufe mari cu macese multe si coapte si in vreo trei ore am cules aprox.6 kg.Din tot ce am studiat pe internet despre macese am ales sa le pastrez pentru iarna si sa le consum astfel;
- pentru pastrare; le despic in doua cu cutitul si le pun la uscat pe soba intr-o tava,
- pentru consum imediat;pe cele mai mari le tai virful si codita,le despic in doua cu un cutit mic dar nu prea ascutit si cu virful cutitului le curat de seminte si perisori.Apoi jumatatile rezultate le mai spal in vreo doua ape pentru a elimina si ultimii perisori ramasi si le amestec cu zahar sau miere.Se pot consuma imediat sau in doua trei zile.Operatiunea de curatare este foarte migaloasa si trebuie multa rabdare.Consum cu placere dimineata 2,3 lingurite inainte de cafea.Macesele contin vitamina C.Din macesele uscate prepar un ceai din doua lingurite de macese uscate la o cana de apa de 200 ml, care se pun cind fierbe apa si se fierb 2,3 min.Catre iarna am de gind sa prepar si vin de macese.Le recomand ca inlocuitor la pastilele de vit.C,consumate si cind sintem sanatosi dar mai ales cind sintem raciti.

Un comentariu:

  1. Da foarte bune macesele contin mai multe vitamine si au un efect diuretic uitate la postarea mea Biking la paltinis mai in detaliu. Apropo de cules avem si noi aici la cluj in unitate un trandafir cum se mai spune si am cules si eu cam doua pungi mi sau parut tare mari si faine, veneau si colegi si ma intrebau mai da ce faci cu ele gem? nu ceai e foarte sanatos,desi gemul de macese e cel mai bun gem pe care lam mancat vreodata. Bafta multa !!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere