duminică, 29 martie 2015

Urzica - Regina plantelor de leac.

A sosit   mult  asteptata  Primavara cu vremea ei capricioasa dar si cu   pornirea  in  vegetatie  a tuturor plantelor si copacilor. Acum pe zi ce trece putem observa cum natura si mediul inconjurator  isi schimba straiele  de la alb si gri , alb si negru  la verdele crud  .

Fiecare dintre noi simtim cumva aceasta schimbare  si ni se umple inima de bucurie si fericire la vederea tuturor florilor la tot pasul. Acum vreau sa amintesc doar ca, printre florile si plantele nenumarate care le intalnim se numara si poate banala urzica(poate multi dintre noi asa o percepem) care are inmagazinata in umila ei frunzulita  adevarate depozite de energie si beneficii nemasurate pentru organismul nostru.

Nu am sa insirui toate vitaminele si sarurile care le contine pentru ca si asa nu le tinem minte,dar de mic copil  am invatat  cand o prepara  mama acasa  ca ,consumul ei  este benefic pentu organism deoarece regenereaza sangele , il mai subtie si se spunea  ca are  mult fier.Se poate prepara in diferite feluri ca si mancare dar se poate folosi si in prepararea de ceai.Ceaiul de preferinta eu il beau neindulcit totusi pun un varf de cuti de sare la o cana-mi se pare mai gustos.

Incurajez consumul de urzica acum primavara  si a tuturor verdeturilor care ne plac deoarece din ce am citit aci pe net se spune ca, clorofila vegetala ajuta la refacerea globulelor rosii din sange.

Urzica o putem aduna acum cand este mica  cred cam pana la 10 cm  sa o uscam bine  o maruntim si o putem pastra in pungi de hartie in camere uscate sa nu mucegaiasca si sa o folosim tot anul. Ca si ceai ,sau adaugata la ciorbe macinata ca un zarzavat.Putem folosi si radacina  si tulpina si semintele,netul abunda de sfaturi .Zeama de fiertura  in amestec cu mesteacan daca ne spalam pe cap ajuta la regenerarea parului.

PRECAUTII- nu cred ca ar trebui facuta o cura indelungata  cu urzica nu pot sa spun o durata de timp, se banuieste ca prin diureza care o produce  in timp indelungat ar elimina sarurile benefice din corp deci demineralizeaza corpul. Dar cate o mana de urzica  oparita un pic, taiata marunt , amestecata cu un pic de ulei de masline, masline ,sare  si otet de mere, la doua trei zile  putem consuma fara frica  si zeama nu trebuie aruncata ci si ea trebuie consumata.

Deci atentie ca este vremea urzicilor si  sa nu trecem pe langa ele nepasatori ca ne pot ajuta mult.Bucurati-va.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu