joi, 11 septembrie 2014

Minimum de unelte pentru cioplit linguri.

In urma unor discutii pe blog  am gasit  de cuviinta sa arat cateva din sculele care ma ajuta la cioplit  si care trebuiesc oricarui cioplitor incepator.

Pentru debitarea materialului pentru cioplit  avem nevoie de un fierastrau mediu bine ascutit si impartit pentru a sectiona  lemnul .
 Pentru cioplirea bruta a lemnului trebuie un toporas,secure sau cum io mai spune ,iara bine ascutit.
 O unealta obligatorie este scoaba de cioplit sau cutitul curb pentru cioplitul causului lingurii.
 Si unealta care face treaba cea mai migaloasa este cutitul iarasi care trebuie bine ascutit.
 De ce am pus accentul  ca uneltele sa fie bine ascutite? Deoarece numai asa vom avea o taiere usoara fara a ne chinui inutil  cu o calitate buna a cioplitului si bineinteles manuirea usoara a uneltelor ne va feri de accidente nedorite.
 Si  ca sa se vada si ceva  munca  am gasit un arbust uscat de paducel din care am  extras cativa butucei pentru viitoare cioplituri,Cioata am folosit-o ca un suport pentru cioplit.
Am aratat deci un mimim de scule pentru cioplit linguri,dar fiecare dintre noi mai are poate cutitase mai mici sau mai mari pentru diferite intrebuintari.Apoi mai trebuie smirglu pentru finisat,tije pentru dat gauri si multe altele care le vom descoperi  si folosi  in lungul drum al cioplitului.Spor la treaba va doresc 

3 comentarii:

  1. Bine te-am regasit. Multumesc ca ne impartasesti cateva taine ale pasiunii tale si-ti doresc un weekend minunat plin de spor in toate.
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu va multumesc,bine a-ti revenit.Acum ca a trecut vara si toamna facem samadasul,vom avea timp si de hobi si de scris.Si eu va doresc un sfarsit de saptamana placut cu inspiratie.

    RăspundețiȘtergere