luni, 23 iunie 2014

Cu si despre linguri de lemn .Ep.2

Lingura si lingurita din lemn de  nuc- ramura groasa.
Imi face o deosebita placere sa cioplesc in lemn de nuc.Este un lemn pasnic usor de prelucrat nu se aschiaza.Ce mai un lemn nobil.Lingurile au dimensiuni  de la 19 la 22 cm iar linguritele 16 -17 cm. Causul  este mai generos aprox 5-6 cm si un pic adanc.

Lingura si lingurita din lemn de scumpie-liliac adica acea floare care ne incanta primavara.Am avut o tulpina ca mana de groasa din care am scos pana acum vreo 4 linguri si mai am de doua.Lemn rar care creste greu. In timpul cioplitului  lemnul emana un miros suav de liliac,ce mai e fain de cioplit.Daca  gasiti lemn gros  de liliac pastrati-l  la umbra si dati-l la mester la ciopleala.


Alt preferat deal meu lemnul de visin salbatic  si acesta lemn greu de gasit,poate dai din intamplare de el.

Deci lingura  si lingurita din lemn de visin salbatic.Se finiseaza foarte bine si iasa un luciu ca de lac,lemn foarte frumos  si rezistent.


 Si acum cvasicunoscuta   si banala noastra salcie alba care creste pe toate vaile noastre si nu numai,deci

Lingura si lingurita din lemn de salcie alba.      Lemnul este colectat din lunca raului Mures si este dintr-un trunchi uscat de cativa ani.Nu am lucrat pana acum salcie dar am ramas impresionat ca e un lemn destul de tare dupa ce se usuca si e  foarte usor.Ce mai lingura usoara pentru o doamna fara pretentii ,pentru a servi masa in concediu undeva la o pensiune departe de forfota oraselor.


Si in cele din urma dar nu ultimul,
  lemnu de paducel. Lingura si lingurita sunt cioplite dintr-o tulpina colectata acum vreo trei ani iarna cand inca testam lemnul si prindeam dragoste de cioplit. Sunt un pic mai micute dar rezistente si tinute in conditii bune pot rezista ani buni,pentru ca lemnul de paducel este un lemn dens si tare.


Cam atat pe azi .Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu