luni, 25 aprilie 2011

De sezon

 Fiind un iubitor al naturii ,imi place sa aflu cit mai mult despre unele plante,care le intilnesc la tot pasul.Banala papadie -taraxacum officinale, creste din abundenta in locuri de pasune ,in holde unde a fost lucerna ,pe marginea drumurilor,in gradinile de zarzavat unde o tratam ca pe o buruiana,dar este buna de consumat acum primavara.Personal  consum salata de frunze de papadie,care se culeg preferabil dimineata,din zone unde nu au acces animale.Pentru o portie, frunzele de la 2 plante se spala bine cu jet de apa se taie marunt se adauga ceapa verde .ulei de masline si putin otet,si se consuma ca si salata verde.Se foloseste in cantitati mici deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric,si este amara.Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu,calciu,fosfor si fier, frunzele contin o cantitate mai mare de vit.A decit morcovii,de asemenea vit.B,Csi D.Are proprietati de tonic amar,stimuleaza activitatea ficatului,pancreasuluisi secretia de bila.Are influenta benefica asupra digestiei si regleaza functiile organismului in mod natural.De asemenea are proprietati diuretice   si ajuta la eliminarea grasimilor,alina durerile reumatismale si artrita.Tijele de la flori ,pina nu imbatrinesc se pot consuma  cite 2 pe zi.Uniii oameni pot fi alergici la polenul de papadie.Cind eram acasa la parinti, mama  prepara un fel de miere din flori de papadie in modul urmator:se culeg l00 de flori ,se pun intr-un litru de apa se fierb cam 15 min pina se ingalbeneste apa,se strecoara iar in lichidul ramas se dizolva 1 kg de zahar,apoi se fierbe iar pina la consistenta mierii.Se poate folosi ca si mierea cite o lingura pe zi . Sint de parere ca este mai de calitate decit o miere din market care poate fi mosita.Basca si conditia fizica facuta la cules si satisfactia muncii.
 Stevia de gradina.Stevia are capacitatea de a regla nivelul zaharului in singe-glicemia,de a infrina pofta de dulciuri si de a tempera senzatia acuta de foame,fiind eficienta daca e consumata de cei suferinzi de diabet.Contine glucozide,proteine,fibre,carbohidrati,fosfor,  zinc,calciu,potasiu,magneziu si vit Asi C.Iara revin la copilarie si spun de mama ca ea prepara un bors de stevie foarte gustos.De asemeni se poate folosi si in infasurarea sarmalelor alaturi de frunza de vie si varza.Aici pe net se pot gasi o sumedenie de folosinte,numai sa avem bunavointa de a o consuma.Am spus stevia de gradina pentru ca mai este o specie salbatica,care ii spuneam stevia calului,cu striatiuni rosii pe dosul frunzei,care este amara la gust si nu o consumam.
 In una din deplasarile mele la padure ,unde am fost dupa nuiele de frasin mai groase pentru a repara micul nostru solar,am gasit si aceasta tulpina mai lunga cu doua crengi  catre virf.Altadata am cautat dupa asa ceva o zi intreaga cu capul tot pe sus  de ma durea grumazul toata noaptea dupa aceea.Din aceasta tulpina de frasin am confectionat unealta numita -FURCA de pus fin pe virful prepelegilor si clailor ,Dupa ce am curatat-o de coaja si de noduri  cu cutitoaia,am finisat-o cit mai bine sa nu fac bataturi la miini cind o folosesc.Apoi am legat-o strins de o scara veche care nu o mai folosesc,cu sirma de balot pentru a sta cit mai dreapta pina se usuca.Dupa vreo luna se poate si folosi si va fi dreapta ca o luminare.Lungimea poate fi  5-7 metri depinde cit de lunga e tulpina.Frasinul este cel mai indicat pentru aceasta unealta deoarece este foarte usor dupa ce se usuca.Cit de curind,cam peste 2 saptamini vom incepe si lucrul cu lucerna si ne va fi de folos.Din tulpini de frasin se confectioneaza si araci  rezistenti pentru vie,fasole rosii,si alte plante,bun si penru impletituri la gard..Este foarte elastic cind este verde si se poate  incalzi la foc ca sa se indrepte.Spor la treaba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu