vineri, 12 iunie 2015

Cirese salbatice -pasaresti.

A venit si vremea cand putem merge pe deal sa culegem cirese salbatice . La _Poiana_ am mers zilele trecute si am verificat ciresul falnic  si l-am aflat cu cirese.In primavara trecuta  doar l-am admirat inflorit.
Din  motive necunoscute mie  aflu in fiecare an ca toti ciresii sunt incarcati de flori dar numai la cativa ani raman fructe in acesti pomi.
 Si acum a sosit momentul sa ne delectam si cu fructele lor .Se culeg foarte greu  pentru ca  de obicei ciresii sunt batrani si foarte inalti..Trebuie  neaparat scara.
 Daca nu avem rau de inaltime si am mai practicat cataratul in copilarie  va arat o scara  artizanala foarte simpla confectionata dintr-un copac mai subtire (cam cat piciorul) care are crengi.Se curata crengile dar se lasa cam 10 cm din fiecare pentru a putea pune piciorul..Se  sprijina lemnul asa confectionat ca un prepeleag de fan de copacul in care vrem sa ne cataram si urcam pe aceste - spite- pana ajungem la  crengi.

 Apoi continuam escalada pana gasim un loc unde putem sa ne asezam comod,confectionam un carlig de 4 - 5 m cu care putem prinde crengi  incarcate cu cirese si culegem.Trebuie sa avem  o sfoara  si o plasa la noi  din care tre sa improvizam o traista  ,o punem la gat  si  culegem ciresele in ea.Apoi cand e plina  o lasam printre crengi jos pe pamant  si apoi coboram si noi.E foarte obositor  si trebuie avut grija  la
c rengile uscate ,cioturi  si la coborat ca e mai greu ca la urcat din cauza oboselii.Daca nu ati mai  urcat niciodata  nu va sfatui sa urcati  poate tre sa chemati  SMURD-ul sa va dea jos.(daca e semnal la tel.)

 Asa  arata poiana  cu ciresi,  sunt cativa  dar nici unul cu cirese amare.

 Din cirese am preparat  o pasta gustoasa  pentru ca le-am fiert si apoi au fost trecute prin sita  deoarece sunt mici si  migalos de scos samburii.Din vreo 2 kg  am facut sirop si compot.Au fos vreo 10 kg in total.

Mergeti pe deal si la padure si bucurativa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu