vineri, 18 octombrie 2013

Din cartea naturii.

Toata alergatura care o facem pe unde mergem nu ar avea nici un farmec daca nu am face si fotografii ,sa le putem atasa electronic ca sa povestim ceva alaturi de ele.Din toamna trecuta am aflat de menta de padure.Are aceleasi proprietati cu sora ei domestica,dar parca este mai puternic aromata.O putem folosi pentru oparirea butoaielor de lemn ,de plastic pentru a le schimba mirosul si a le curata bine.Alt prieten intalnit este papalaul.Am detaliat despre el intr-o postare anterioara.Imi  face placere intalnirea  cu el.
 Ciupercile  le intalnesc la tot pasul.Mai ales acesta coada de curcan care se dezvolta foarte bine in umezeala toamnei.Se ocupa cu dezintegrarea  lemnului mai ales a cioatelor .Are si proprietati medicinale.Aceste ciuperci lemnoase le folosesc mai ales orientalii.
 La sfarsit de septembrie am gasit in doua locuri si aceste ciuperci -craite,roniti cum li se  mai spune prin Ardeal , sunt foarte delicioase.Locurile mi le-a aratat cineva  care nu se mai poate deplasa si a zis sa nu ramana secrete.Fiind ciuperci de foarte buna calitate,locul unde cresc nu se spune .
Dar printre  cele mai pretuite fructe salbatice de toamna  la tot pasul pot culege  macesele.Parca anul acesta sunt mai multe si mai frumoase ca in anii trecuti. Putem gasi sute de pagini pe net despre intrebuintarile maceselor.Avem doua luni bune de acum din octombrie,sa le culegem.Chiar si dupa ce ingheata bine si sunt moi ,sunt foarte bune.Le folosesc pentru ceai.Anul acesta vreau sa fac lichior si vin.Poate  daca iasa bine arat si intr-o postare viitoare.
Calugarita este o insecta intalnita in diferite locuri .Ce imi place foarte mult la ea este culoarea care o poate avea dupa cum este si  terenul unde se afla ,Se camufleaza foarte bine si deci nu prea poate fi vanata de pasari pentru ca nu o vad.Aceasta insusire care o are se numeste mimetism.
Ei ,ar mai fi multe de spus ,dar am epuizat spatiul si timpul , deabia astept sa plec din nou  sa vad si sa aflu alte cele.Cu pasi repezi se apropie vremea de mai mult timp de cioplit.Va urez spor la umblat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu