miercuri, 15 mai 2013

Kuksa de arin

Daca am mai cioplit ceva ,hai sa mai si arat.Nu am stiut cum sa o numesc,e ca o linguroaie mai mare cu o coada scurta-din lemn de arin.Cupa e de capacitate mica de nu ma mai saturam de apa la izvor.Am colectat si seva de mesteacan cu ea ,ca pe atunci cand curgea seva am gatat-o,si iara nu ma saturam cu ea. Deci nu e buna pentru oameni insetati ,dar cred ca daca bei apa  rece cu ea nu te va durea gatul ca bei putina si iara bei dupa ce stai si nu racesti.Mi-a placut foarte mult acest covor de  fonfiu .         Saschiu-Vinca minor. Este o planta medicinala care se poate folosi in uz intern :galactoree,hipertensiune,leucoree,dificultati de concentrare,insuficienta cerebrala(vertij,tulburari de memorie,instabilitate,ameteli),isterie,simptome ale accidentelor cerebrale,insuficienta coronariana,accidente vasculare retiniene,diabet,convalescenta.
Uz extern:plagi,contuzii, entorse,ulceratii cutanate,echimoze.
Contraindicatii ;consumul plantei nu este indicat femeilor gravide,in cazul hipertensiunii arteriale tumori cerebrale,constipatie ,boli cardiace.
Efecte adverse:supradojazul sau consumul,plantei fara avizul medicului determina neurotoxicitate,hepatotoxicitate,toxicitate renala.  Aceste inf.le-am luat de pe net.                                          
La sedinta foto a participat si un cires pasaresc,cu cirese negre maricele, dulci si gustoase cand raman ,de la Poiana.


Si ca incheiere canuta mea in exercitiul functiunii la colectarea ultimelor picaturi de seva de mesteacan pe anul asta.                                                    

Un comentariu: