Transilvania ,dealuri nesfarsite care trebuiesc cutreierate de cate ori avem timp in orice anotimp.Mai
ales acum toamna cand la orice pas gasim ciuperci ,fructe de padure,radacini si plante medicinale,lemn pentru cioplit,lemn de foc si tot ce ne dorim din minunata natura.Beneficiem gratuit de toate aceste resurse ,basca aer curat ,apa de baut din izvoare ,miscare si buna dispozitie cat incape , totul absolut gratuit.
Padurea inca nu a schimbat culoarea deoarece inca nu au inceput brumele sa cada,dar cat de curand frunzele vor incepe sa pluteasca spre pamant si sa acopere cu covorul lor calduros solul cu semintele, care au cazut deja si tot soiul de vietati pregatite deja pentru iarna.
Pe cioate si pe crengutele cazute au crescut ciupercile de toamna -gebele-armilaria melea.Atentie la aceste ciuperci sunt comestibile dar trebuie oparite bine inainte de a fi pregatite si aruncata prima apa.Nu trebuie exagerat cu portia de mancare deoarece pot fi indigeste.Pot fi confundate cu alte ciuperci care cresc prin apropiere ,deci ATENTIE.
Asa aratau cand le-am gasit-sus si apoi am mers iar dupa 4 zile sa le culeg -jos.Inca o data repet, culesul ciupercilor si consumul lor mai ales, trebuie facut cu mare atentie si doar dupa ce ne-am asigurat ca nu ne punem viata si sanatatea noastra si alor nostri in pericol.La ora cand scriu deja sunt consumate de ceva vreme.Din ele se mai poate prepara o zacusca delicioasa si se pot conserva pentru iarna(mai ales in post se pot prepara in sarmale).
Ei si acum sa mai prezentam si cea cu care trebuie sa servim mancarea adica lingura.Este cioiplita din lemn de prun dupa un model care am fost inspirat de la un mester care nu mai este printre noi dar de la care au ramas lingurile.A trait intr-un sat vecin si modelul l-am aflat la un prieten ,copil de-al dansului.
Am sa revin cu o postare despre lingurile mesterului dupa ce am sa le pozez la prietenul meu
Lingura are aprox 20 cm nu are inca nici un tratament cu ulei,decat smilgruita.
Sezonul maceselor deabia a inceput.Pana prin ianuarie le gasim prin toti maracinii.Chiar daca nu culegem pentru depozitare cand trecem pe langa un maces trebuie cules macar o mana de ele pentru un ceai.Sunt tolerate de oricine mai ales pasta de macese.Sunt pline de vitamine si intaresc imunitatea organismului.Trebuie consumate de copii, adulti si oameni in varsta.Alunga depresia si anemia deoarece au o incarcartura solara nemaipomenita.Eu procedez asa:Cat pot tine intr-o palma stransa - de trei ori pun la fiert intr-un ibric cu 500 ml de apa vreo 5 min sau pana se moaie macesele, la foc mic.Apoi cu o furculita le zdrobesc bine de peretii ibricului.le las sa se raceasca un pic si apoi strecor ceaiul rezultat cu o strecuratoare fina.Trebuie avut grija sa nu treaca perisori in ceai pentru ca sunt foarte iritanti..Indulcesc ceaiul cu sirop de care am la indemana sau cu miere si apoi il savurez.Daca ai si un pic de palinca de mere de vara poti pune linistit o lingurita doua la o cana si sa vezi atunci aroma faina.E bun pentru zilele friguroase ce vor urma.
Sanatate va doresc si nu uitati, fericirea poate fi in spatele casei sau pe dealul care se vede din balconul apartamentului doar cat sa intinzi mana.Bucurati-va.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu