A sosit si vremea cand ne putem bucura de folosele florilor de soc.Cred ca fiecare dintre noi cunoaste a face bautura racoritoare numita socata-apa , zahar,cateva flori,lamaie,cu sau fara drojdie in diferite cantitati si retete.Net-ul abunda de retete dar produsul final e acelasi.Poate fi consumata dupa cateva zile dar se poate imbutelia si consuma si in timpul verii.(tinuta la rece,bineinteles).In sticle se poate adauga cateva boabe de orez si stafide. Se poate executa si sirop atat la cald cat si la rece.Anul acesta am incercat 2 retete.Cea prin fierbere.Flori cat cuprinde o oala de 5 l .Am umplut cu apa pana la acoperirea florilor .Se da in clocot 2-3 min si apoi se pune la rece 24 ore pt extr.principii din flori.Se strecoara si se pune zahar kg/l, se taie o lamaie doua ceva sare de lamaie, dupa cum vrea fiecare si se fierbe pana se leaga.Se pregatesc sticlele se umplu si apoi se pun la dust intre haine.Este dulce si concentrat de culoare galbena aurie. Reteta la rece, -3 l apa .3 kg zahar 1 lamaie taiata felii sare de lamaie 25 gr,Se fierbe pana se leaga apoi se da la rece. Cand e rece complet se adauga in oala 30 ,40 flori de soc si se tine asa 3 zile.Se strecoara si se pune in sticle .Are o aroma mai naturale de floare.Sunt curios daca va tine si nu se va altera dupa ce consum din sticla dar o voi tine la frigider dupa ce o incep.(este prima data cand o prepar.)Se consuma cu apa minerala si lamaie.
Aici am preparat prima socata pe anul acesta.
Spor la treaba si bucurati-va de frumusetea socilor infloriti,si de o socata rece.
Aveti mare grija la zahar in general! Noi avem o experienta neplacuta cu socata ... bineinteles a fost o mare mare exagerare,dar asa s-a intamplat. Tatal meu a facut intr-o vara 3 damigene de socata din care probabil ca am baut si noi cate ceva, dar mare parte el. Dupa acea vara s-a delansat la el diabetul zaharat. Acum se lupta pentru viata lui cu complicatiile care au decurs (va asigur ca nu putine si nu banale). Evident, repet, a fost o fantastica exagerare cu cantitatea. Dar un om neinformat nu are de unde sa stie cat rau poate provoca o asemenea exagerare.
RăspundețiȘtergereDespre efectele zaharului s-a facut un documentar de exeptie anul trecut .. se numeste Fed up. Va recomand sa il cautati, nu este usor de gasit, dar merita vazut si inteles. Daca va intereseaza va pot da o adresa la care il puteti vedea gratuit. Numai bine va doresc!
Va multumesc pentru atentionare.Aveti dreptate ca apar complicatii daca consumam zahar exagerat.Imi pare rau pt tatal dvs.Sa incerce Diavit amelioreaza mult afectiunea.Am sa caut documentarul pt vizionare.
RăspundețiȘtergeremersi de retete
RăspundețiȘtergereCu placere.
RăspundețiȘtergere