joi, 23 octombrie 2014

Din lemn de stejar ca e tare.


 Vremea e capricioasa si trece rapid de la vreme calda si frumoasa la ploi si intemperii. Dar  aceasta nu ne opreste sa mai mesterim cate ceva .Din contra  timp este suficient pentru toate activitatile ,dar trebuie planificate constant.

Din lemn de stejar am cioplit aceasta lingura .Poate fi folosita  la servitul mancarurilor calde cat si fierbinti.Acesta e unul din avantajele lingurii de lemn ,nu transmite caldura.Nu crapa si nu se rupe ca e lemn rezistent.
 E potrivita si ingustuta la caus pentru a putea  scoate  si din borcan cate ceva.
 Daca e cineva  care o doreste ii dau detalii despre ea.

luni, 20 octombrie 2014

Din lemn de carpen,bineinteles tot o lingura.

 Simplu si eficient  sunt cele doua cuvinte prin care vreau sa arat aceasta valenta a intrebuintarii  lemnului,  la ustensilele de bucatarie.Poate cu timpul am sa adaug si ceva modele  incrustate pe coada lingurii  dar  trebuie sa ajung la acea etapa. In iarna asta cand timpul va fi berechet  si ciopleala va intra in drepturile ei am sa incerc .Bineinteles va trebui si ceva  scule si deci investitii.

Am finalizat si lingura din lemn de carpen.Are lungimea de 22,7 cm e lunguta dar sta bine in mana si are acea forma ergonomica care ii da o aliura frumoasa.Are robustetea lemnului de carpen, un lemn foarte elastic si tare cand este uscat.Culoarea se aseamana cu cea a osului.Pe coada am facut un model al apei care curge care imi place tare si cred ca multa vreme am sa il folosesc.Cupa e de 4,8 / 5 cm.La inceput cand ciopleam causul aveam tendinta de al face  mai mare catre 6 cm ,model luat de la cele de metal.Dar am observat ca unul mic este mai aratos si se comporta mai bine cand mananci cu el.

 .
 Si ea are husa ei din piele naturala  pentru protectie. In coada are atasata o bucatica de piele pentru agatare in rastel.Optez pentru sforicica asta pentru ca dupa folosire o agat undeva intr-un suport si se usuca foarte bine .(zic asta  pt .ca eu folosesc lingura de lemn.) Deci daca pleci de acasa si nu ai sa o folosesti cateva zile  o gasesti bine uscata  fara mucegai pe ea ,daca ar sta intr-un sertar undeva.
 Dupa finisarea cu smirglu fin  dau pe ea o pelicula din ulei de masline,din cel ce folosesc la salata de papadie.Daca o pastrez mai indelungat sau daca o timit la cineva am un amestec de ulei alimentar si ceara de albine asa ca o pasta cu care o tratez de catava ori.Secretul la pastrare e sa nu fie umezeala  pentru ca lemnul absoarbe apa si astfel mucegaieste.Si ca o paranteza ,lemnul de carpen este printre cele mai bune pentru foc,deci pentru iarna va puteti aproviziona cu lemnul acesta pt ca este f. bun la foc si are o putere calorica mare.Daca o doreste cineva   o am disponibila.
Sa ne pastram si sa  ne ingrijim dintii pana ii avem.Sa auzim de bine.

duminică, 19 octombrie 2014

Da,lingura din lemn de nuc.

Cu pasi repezi ne  apropiem de   frumoasa  iarna.Unii ar zice ca  e nasol: inghet ,dezghet ,fleoscaraie ,frig la picioare ,la nas, umezeala rece si cate si mai cate neajunsuri  zic ca ne-ar aduce.Dar sa nu uitam ca odata cu inghetul    si sosirea zapezii totul se schimba si pentru o perioada  va predomina culorile alb si negru.Cred ca mai mor si unii microbi ,sau macar nu se mai imprastie-cred eu. Zapada cu purul ei poate ne va aduce  din bucuria copilariei cand deabia asteptam sa mergem la sanius.

Ei  dar sa ne apucam de treaba si sa vedem lingura de nuc.Este cioplita din inima de bustean gros unde se gaseste o suvita de lemn mai inchis la culoare.Pe coada am cioplit un model care  mi-a fost inspirat din copilarie:apa care curgea din izvor si ingheta sub diferite forme  si ridicaturi.
 Lungimea lingurii este de 20,5 cm  si cupa are 4/5 cm.Adancimea cupei este de 1 cm.
 In coada are  prelucrat  o gaura cu fier inrosit  in care am atasat o suvita de piele  innodata pentru a putea fi pusa la uscat sau la pastrare.I-am confectionat si o teaca din piele pentru a  proteja cupa  in timpul transportului .
Cam asta este si daca ai sa te atasezi de lingura ta de lemn  n-ai sa mai vrei altfel de lingura,dar mai trebuie exercitiu pana atunci. Pe asta o am disponibila  cu-i o vrea.