duminică, 14 septembrie 2014

Huse din piele.

 Din piele naturala am confectionat aceste huse pt. telef.celulare .Sunt foarte usor de facut. Detaliez un pic.Se taie pielea la dimensiunea potrivita (se poate folosi un sablon din hartie dupa marimea telef.)sau se masoara simplu cu cm..Apoi se pliaza in doua si cu ajutorul unui cui polizat in forma de  daltita mica se perforeaza de la fund catre -gura- .Inainte de asta ,taiem fasie ingusta de piele  din bucata mare  care tre sa fie moale  sa se poate coase cu ea.Orificiile rezultate  vor fi aprox.  cat latimea fasiei de piele..Apoi cu varful unui ac mare se introduce capatul  fasiei de piele si se coase   o latura.Capatul se ascunde inauntrul husei dupa prima spira. Apoi se coase si cealalta parte si  orificiul rezultat se poate croseta cu  fasie de piele.
 Cand am inceput sa lucru aceste huse m-am gandit la traistutele pentru  galbeni care le  vedem prin filmele cu haiduci. Deci sa trecem la lucru  si astfel nu vom avea timp pierdut, sau sa ne plictisim.


vineri, 12 septembrie 2014

Set bucatareala din lemn de fag.

Am gatat un set lingura si furculita pentru bucatarit din lemn de fag.Au dimensiunea de 28  cm. Lemnul este de peste drum din padure cazut in vara la o furtuna .Butucelul l-am taiat de verde si dupa ce l-am crapat a fost asezat pt uscare la umbra.
 Lemnul proaspat de fag are o culoare aproape alba, dupa folosire se inchide catre rosu.In coada  au date gauri cu tija inrosita in foc prin care am trecut o bucata de piele pentru a se putea agata pt pastrat si uscare. Le-am pregatit pt un prieten si  le voi trimite curand. Incercati si voi cioplitul.

joi, 11 septembrie 2014

Minimum de unelte pentru cioplit linguri.

In urma unor discutii pe blog  am gasit  de cuviinta sa arat cateva din sculele care ma ajuta la cioplit  si care trebuiesc oricarui cioplitor incepator.

Pentru debitarea materialului pentru cioplit  avem nevoie de un fierastrau mediu bine ascutit si impartit pentru a sectiona  lemnul .
 Pentru cioplirea bruta a lemnului trebuie un toporas,secure sau cum io mai spune ,iara bine ascutit.
 O unealta obligatorie este scoaba de cioplit sau cutitul curb pentru cioplitul causului lingurii.
 Si unealta care face treaba cea mai migaloasa este cutitul iarasi care trebuie bine ascutit.
 De ce am pus accentul  ca uneltele sa fie bine ascutite? Deoarece numai asa vom avea o taiere usoara fara a ne chinui inutil  cu o calitate buna a cioplitului si bineinteles manuirea usoara a uneltelor ne va feri de accidente nedorite.
 Si  ca sa se vada si ceva  munca  am gasit un arbust uscat de paducel din care am  extras cativa butucei pentru viitoare cioplituri,Cioata am folosit-o ca un suport pentru cioplit.
Am aratat deci un mimim de scule pentru cioplit linguri,dar fiecare dintre noi mai are poate cutitase mai mici sau mai mari pentru diferite intrebuintari.Apoi mai trebuie smirglu pentru finisat,tije pentru dat gauri si multe altele care le vom descoperi  si folosi  in lungul drum al cioplitului.Spor la treaba va doresc 

joi, 4 septembrie 2014

Lingura f din lemn de frasin.

 Datorita curentului asa zis pentru socializare,m-am gandit la o lingura cu o coada mai diferita de normal.Am ales un lemn de frasin ca sa mai adaug inca o valenta a subiectului,si a treia alegere este a numelui.( al meu).Lingura are lungimea de 21 cm si se poate folosi pt. mancat.Este bine finisata si are un caus generos.
Bineinteles  are si ea o tecuta din piele pentru pastrare .Lemnul de frasin  din care este cioplita lingura este uscat si foarte rezistent. Este disponibila  momentan.Spor la socializare.