luni, 30 iunie 2014

O ciuperca mare.

 Acum cateva zile am gasit  prin padure  o ciuperca de vreo 45 cm  diametru.Bineinteles am imortalizat-o in aparat .
 Am facut apoi si un foto duo parca acu ii zice selfi.Sa  auzim de bine.

marți, 24 iunie 2014

Cu si despre linguri de lemn.Ep.3

Lingura si lingurita din lemn de prun.

Cu pasi marunti ajung spre finalul lucrarii celor 20 + 20.Lemnul de prun este un lemn usor de prelucrat   si are o culoare frumoasa.Acesta a fost dintr-un butucel de tulpina  uscat de vreo 3 ani

 Lingura si lingurita din lemn de salcie capreasca.
Salcia capreasca este primul arbore  care ne incanta privirea  primavara devreme cu matisorii ei.


Lingura si lingurita din lemn de fag
Si fagul este un preferat al meu la cioplit ca are un lemn tare si se finiseaza f.bine.


Lingura si lingurita din lemn de jugastru.
Acum am lucrat prima data jugastru .Are un lemn alb imaculat  si cu fibra densa .


 Si acum alt preferat al meu,
Lingura si lingurita din lemn de cires salbatic.
Lemnul este dintro bucata de tulpina de cires tanar cazut in furtuna.


Cam  atat pentru azi.Va urma.

luni, 23 iunie 2014

Cu si despre linguri de lemn .Ep.2

Lingura si lingurita din lemn de  nuc- ramura groasa.
Imi face o deosebita placere sa cioplesc in lemn de nuc.Este un lemn pasnic usor de prelucrat nu se aschiaza.Ce mai un lemn nobil.Lingurile au dimensiuni  de la 19 la 22 cm iar linguritele 16 -17 cm. Causul  este mai generos aprox 5-6 cm si un pic adanc.

Lingura si lingurita din lemn de scumpie-liliac adica acea floare care ne incanta primavara.Am avut o tulpina ca mana de groasa din care am scos pana acum vreo 4 linguri si mai am de doua.Lemn rar care creste greu. In timpul cioplitului  lemnul emana un miros suav de liliac,ce mai e fain de cioplit.Daca  gasiti lemn gros  de liliac pastrati-l  la umbra si dati-l la mester la ciopleala.


Alt preferat deal meu lemnul de visin salbatic  si acesta lemn greu de gasit,poate dai din intamplare de el.

Deci lingura  si lingurita din lemn de visin salbatic.Se finiseaza foarte bine si iasa un luciu ca de lac,lemn foarte frumos  si rezistent.


 Si acum cvasicunoscuta   si banala noastra salcie alba care creste pe toate vaile noastre si nu numai,deci

Lingura si lingurita din lemn de salcie alba.      Lemnul este colectat din lunca raului Mures si este dintr-un trunchi uscat de cativa ani.Nu am lucrat pana acum salcie dar am ramas impresionat ca e un lemn destul de tare dupa ce se usuca si e  foarte usor.Ce mai lingura usoara pentru o doamna fara pretentii ,pentru a servi masa in concediu undeva la o pensiune departe de forfota oraselor.


Si in cele din urma dar nu ultimul,
  lemnu de paducel. Lingura si lingurita sunt cioplite dintr-o tulpina colectata acum vreo trei ani iarna cand inca testam lemnul si prindeam dragoste de cioplit. Sunt un pic mai micute dar rezistente si tinute in conditii bune pot rezista ani buni,pentru ca lemnul de paducel este un lemn dens si tare.


Cam atat pe azi .Va urma.

duminică, 22 iunie 2014

Cu si despre linguri de lemn vreo 20 + 20.Ep.1

 Lingura si lingurita din lemn de frasin.

In zilele noastre ,acum cu mediul asta virtual se zice ca daca nu ai feisbuk  nu existi.Eu zic ca nu-i asa.Dar ca sa promovezi o activitate frumoasa si placuta ca aceasta a cioplitului chiar e nevoie  de a  arata ce lucri, pe internet,cum o fi , blog ,feisbuk si alte cele de pe aici,fiecare dupa puteri .Asa poate fiecare dintre noi  sa arate ce poate face si poate cineva e interesat si se foloseste de aceste lucruri.Catinel ,catinel si eu am pornit cioplitul de linguri  si  au aparut si " roadele".

Lingura si lingurita din lemn de alun.  

Ca sa revin  putin la titlul postarii 20  inseamna ca  cioplesc  douazeci de linguri si douazeci de lingurite din 20 de specii diferite de arbori.Am incercat sa fac acelasi model de  coada a lingurii si forma la causul lingurii.Atat cat mi-a iesit.


 Lingura si lingurita din lemn de mar paduret.

Ma opresc un pic la marul paduret sa ii aduc o multumire ca mi-a aratat fibra sa foarte compacta si tare .Uscat se finiseaza foarte bine si iese un luciu ca de lac.Ce am lucrat pana aici am finisat cu  smirglu de  120,150 si 220.Inainte de a le trimite la stapan  le voi mai slefui cu vreo partu granulatii mai fine pana la 1000.


 Lingura  si lingurita din lemn de  stejar  specia cer.


 Lingura si lingurita din lemn de stejar  specia gorun


Cam atat.Va urma.